proguide.dk

Sådan tager du et skærmbillede på Windows (7, 8, 10) og gemmer og redigerer dem

At lære at tage et skærmbillede på Windows-systemer er den enkleste måde at bevare eller dele visuelt indhold fra et websted, et program eller et videospil. Du kan tage den og sende den via e-mail, sociale medier eller fildelingswebsteder med blot et par klik.

Denne artikel viser dig, hvordan du skærmfanger enhver webside, ethvert program og endda fuld- skærm videospil ved hjælp af en bred vifte af metoder. Du lærer, hvordan du ikke kun tager statiske skærmbilleder, men også optager videoer. Vi vil også undersøge forskellene i skærmbilleder mellem de seneste Windows-versioner: 7, 8 og 10.

Den grundlæggende Windows-metode: Print Screen Key
Denne metode fungerer på enhver version af Windows, inklusive Windows XP og 95. Standardtastaturer til Windows-computere inkluderer en dedikeret tast til at fange din skærm. Det ser nogenlunde sådan ud: Print screen-tasten siger “Print Screen”, “PrtSc” eller “PrtScn”, afhængigt af dit tastatur og land. Det er typisk i øverste højre hjørne ved siden af den sidste F12-tast.

Bemærk: På nogle nyere tastaturer, især på bærbare computere, skal du holde “Fn” eller “Function” nede ”-tasten, mens du trykker på “PrtSc” for at fange skærmen.

Når du bruger denne metode, kopierer operativsystemet automatisk hele skærmen til udklipsholderen. Derfra kan du indsætte det direkte i en e-mail, social medieplatform eller beskedapp. Du kan endda begynde at redigere det i et billedredigeringssoftware som Photoshop eller endda MS Paint.

Bemærk: En ulempe ved at bruge denne metode er, at den automatisk fanger hele skærmen, inklusive værktøjslinjen og fanelinjen på din skærm. Manuel beskæring kan føre til inkonsistente skærmbilledestørrelser. Optag hurtigt enhver webside, ethvert program og endda videospil i fuld skærm i Windows med hjælp fra denne vejledning

Sådan gemmer og deler du skærmbilledet
En af de nemmeste måder at gemme et skærmbillede taget med print screen-tasten er at indsætte det i dit fotoredigeringssoftware. For eksempel kan du bruge Microsoft Paint, som leveres gratis med alle relevante versioner af Windows. Åbn Paint og tryk på Ctrl + V for at indsætte skærmbilledet. Du kan også højreklikke og vælge Indsæt fra rullemenuen. Derfra kan du redigere filen, som du vil, før du gemmer den (Ctrl + S) i det billedformat, du foretrækker. Hvis du bruger Windows 10, kan du også bruge Paint 3D. Men hvis du vil bruge en mere kraftfuld billededitor, anbefaler vi et specialiseret værktøj. Det er også muligt at indsætte skærmbilledet direkte i en e-mail eller en besked på sociale medier. Det er en af de hurtigste måder at dele, hvad der er på din skærm uden at hoppe på et opkald. Tryk på print screen-tasten, indsæt den, tryk på Send, og den er på vej.

Hvis du vil have mere kontrol over dine skærmbilleder, som f.eks. at fange en fane, kan du bruge den indbyggede Windows “Snipping” Tool” eller andre tredjepartsapps eller -software. På den måde behøver du ikke beskære værktøjslinjen eller andre elementer manuelt.

Sådan tager du skærmbilleder i Windows 7, 8, 10 med klippeværktøjet
Alle nyere versioner af Windows, inklusive 7, 8 og 10, inkluderer klippeværktøjet. Du kan nemt åbne den ved at søge efter den i værktøjslinjesøgningen.

Tryk på Windows-tasten for at åbne værktøjslinjen og springe til Windows-søgning. Alternativt kan du også bruge Windows + S-genvejen til at kalde Windows-søgning. Bemærk dog, at i Windows 7 skal du manuelt vælge søgefeltet, før du kan indtaste nøgleordet. Indtast “Snipping Tool”, og tryk på Enter.

Bemærk: Der er ingen tastaturgenvej til at åbne Snipping Tool. Det ville være bedst, hvis du gjorde det manuelt. I Windows 10 kan den opdaterede version af denne app åbnes med en genvej – mere om det senere. Hvis du trykker på Enter-tasten efter at have indtastet den korrekte sætning, åbnes programmet automatisk.

Det har forskellige tilstande, inklusive skærmbilleder i frit format, men den grundlæggende form er en rektangulær skærmbillede. Men det giver dig i det mindste mere fleksibilitet end blot at trykke på print screen-tasten. Når du starter “Klipningen” ved at klikke på knappen “Ny”, bliver hele skærmen grå. Du kan derefter vælge det område, du vil fange og gemme.

Du kan nu redigere skærmbilledet med pennen, overstregningsstiften og viskelæderværktøjerne. Det tilbyder også et par unikke muligheder sammenlignet med at kopiere og indsætte noget i Paint, såsom forsinkelsestilstanden til at tage forsinkede (tidsindstillede) skærmbilleder. Du kan også fremhæve noget på skærmbilledet og e-maile det direkte fra klippeværktøjet. Når den er åben, kan du også bruge mange genveje til at arbejde hurtigere.

I tabellen nedenfor opdeler vi alle tastaturgenvejene (kun tilgængelige efter åbning af klippeværktøjet):

Tastaturgenvej – hvad det gør
Ctrl + PrtScn / Alt + N Tager et nyt skærmbillede med appen Snipping Tool (når den er åben).
>Alt + M Skifter mellem forskellige tilstande (frit format, rektangulært, vindue og fuld skærm).
Alt + D Indstiller en forsinkelse for skærmbilledet.
CTRL + S Gemmer skærmbilledet.
CTRL + C Kopierer skærmbilledet til dit udklipsholder.

En funktion, vi savner, er muligheden for at tage flere skærmbilleder med et identisk størrelse og placeret vindue. Alt i alt er det ikke en livsændrende app til skærmbilleder af fantasien, men den er tilstrækkelig til primær brug.

Sådan tager du Windows 10-skærmbilleder med Snip & Sketch Tool
I Windows 10 har du også adgang til den nye og lidt forbedrede Snip & Sketch-app. Du kan åbne den på samme måde ved at søge i menuen eller bruge den indbyggede genvej: Shift + Windows + S.

Det åbner automatisk appmenuen for at tage et skærmklip. Her kan du også vælge mellem vindues-, fri-form-, fuld-skærms- eller rektangelindstillinger for dit snapshot.

Med vinduesklip-indstillingen fanger den ikke automatisk det aktive vindue. Du kan skifte faneblad med Alt + Tab og derefter klikke på det specifikke vindue, du vil fange.

I forhold til den originale version er der sket et par ændringer:

 • Skærmbilleder automatisk gem på betjeningspanelet (inklusive ændringer, du foretager, f.eks. fremhævelser eller anmærkninger).
 • Tilføj automatisk konturer til udsnit – nyttigt for delvise skærmbilleder.
 • Del skærmbilledet via WiFi eller Bluetooth.
 • Skift indstillingerne, så PrtScn-knappen åbner Snip & Sketch automatisk.
 • Du kan ikke længere indstille en forsinkelse for, at skærmbilledet skal ske senere.

Vil du uploade disse skærmbilleder til dit websted for at pifte dit seneste blogindlæg op?

Som standard er PNG-formatfilerne, der er gemt af Windows skærmbilleder-software, unødvendigt store. Når du har taget og redigeret disse skærmbilleder, bør du sørge for at optimere billederne til nettet. Hvis du vil have nogle ekstra funktioner, som f.eks. mere kraftfuld redigering, automatisk weboptimering eller helsides hjemmesideoptagelser, skal du bruge et tredjepartsværktøj.

Sådan skærmbilleder du faner og Hele websider i Google Chrome
Google Chrome kommer ikke med indbygget screenshot-funktionalitet, men der er masser af gode, gratis udvidelser tilgængelige.

Gå bare til Chrome Webshop og søg efter “skærmbillede”, filtrer resultatet efter udvidelser, og du vil selv se det. Du kan derefter vælge mellem snesevis af chrome-udvidelser til screenshot af websider. Der er så mange muligheder, at det kan være svært at vælge. For at gøre tingene enkle anbefaler vi et af følgende:

 • Nimbus skærmbillede og skærmvideooptager
 • Fantastisk skærmbillede og skærmoptager
 • LightShot (statisk kun skærmbilleder)

Alle disse værktøjer går langt ud over, hvad du kan gøre med Snip & Sketch. For eksempel kan du tage et helsides skærmbillede i stedet for kun den synlige del med hver af disse.

I Awesome Screenshot kan du endda bruge en Ctrl + Shift + E-genvej eller manuelt åbne menuen for at gør dette. Hvis du undrer dig over, hvordan det ser ud, kan du tage et kig på denne fuldskærmsoptagelse af vores hjemmeside: et kontinuerligt billede, der perfekt repræsenterer, hvordan vores side ser ud i en browser. Det er en nem måde at dele, hvordan et teststed på en lokal server ser ud som, hvis der er fejl, der ikke dukker op i iscenesættelsen.

En anden praktisk funktion er, at du kan screenshotte kun indholdet af en bestemt fanen. Det betyder, at du ikke behøver at beskære dine 90+ fanevinduer eller den fulde URL til dit hemmelige dokument. I Awesome Screenshot er genvejen til dette Ctrl + Shift + V. Det betyder også, at du kan tage skærmbilleder med identiske dimensioner på tværs af flere forskellige sider. Det er perfekt, hvis du bruger skærmbilleder som en del af din blogging eller indholdsmarkedsføring og ønsker at holde dine visuelle billeder ensartede.

De fleste af disse udvidelser, inklusive Awesome Screenshot, kommer desuden med en bedre billededitor end hvad du’ finder indbygget i Windows. Du kan for eksempel sløre dele af billedet, tilføje figurer, pile, tekstbokse og meget mere. Og disse muligheder er alle tilgængelige i de gratis versioner.

Disse funktioner gør det nemt at redigere og forberede skærmbilleder i vejledningsstil, der skal inkluderes i et blogindlæg. (Og hvis du ønsker at blive en endnu mere produktiv blogger, så tjek vores liste over de bedste Chrome-udvidelser til WordPress-brugere.)

Sådan skærmbilleder du i Microsoft Edge (fuld side)
En interessant ting ved Microsoft Edge er, at den seneste version har indbygget screenshotting. Du behøver ikke installere yderligere plugins. Bare åbn browseren og begynd at tage skærmbilleder. Brug genvejen Ctrl + Shift + S for at åbne “Web Capture”-overlejringen. Du kan derefter vælge mellem frit valg eller fange hele siden. Helsidesoptagelsen er ikke afhængig af flere delvise skærmbilleder og rulning. Så en flydende bjælke vil ikke ødelægge dit skærmbillede.

Når du har fanget siden, kan du bruge de tilgængelige tegne- og sletteværktøjer til at fremhæve elementer på siden eller lave anmærkninger. Udover det kan du dele, kopiere eller gemme skærmbilledet (standardmappen for skærmbilleder er /Bruger/Downloads/). Funktionerne er rudimentære, men værktøjet fungerer perfekt til at dele en webside med en ven eller kollega.

Sådan skærmbilleder du et spil (eller noget andet) med Xbox Game Bar
I Windows 10 er Xbox Game Bar installeret og aktiv som standard (selvom du ikke ejer en Xbox). Du kan åbne det til enhver tid ved at trykke på Windows-tasten + G. Selvom det var indbygget i Windows som en funktion til at screenshotte og optage videospil, fungerer det lige så godt til at optage film, websteder eller indholdet af et hvilket som helst andet program.

Når du har åbnet Xbox Game Bar, kan du enten trykke på kameraknappen i øverste venstre hjørne eller tage et skærmbillede uden at åbne menuen ved at trykke på genvejstasterne til printskærmen: Windows-tast + Alt + PrtScn.

Når du åbner spillinjen, kan du vise de seneste skærmbilleder ved at klikke på knappen “Vis alle optagelser”. Herfra kan du gennemse og dele alle seneste skærmbilleder på Twitter. Der er endda en super grundlæggende “meme-editor”, der lader dig tilføje en stor bloktekst til toppen og bunden. Xbox Game Bar gemmer filer i mappen /User/Videos/Captures/ som standard. Det har nogle unikke funktioner, såsom evnen til at skalere skærmbillederne op til 4K.

Bemærk: Du behøver ikke at spille et videospil for at bruge Game Bar til at tag skærmbilleder.

Sådan skærmbilleder du i PowerPoint
Hvis du har den seneste version af PowerPoint i Windows 10, understøtter den optagelse af skærmbilleder. I stedet for at bruge PrtScn-tasten og indsætte den, kan du fange andre vinduer, mens du er inde i PowerPoint. Det vil automatisk indsætte et skærmbillede af det vindue, du vælger, i diaset. Hvis det er et vindue i fuld størrelse, vil det dække hele siden.

De nyere versioner af PowerPoint leveres med en ret kraftfuld billededitor. Du kan ændre farver, mætning og endda fjerne baggrunden med en tryllestav. Du kan også tilpasse skærmbilledet med former, rammer og tekst i PowerPoint og gemme diaset som et billede. Sammenlagt gør det sandsynligvis PowerPoint til det mest potente officielle Microsoft-skærmbilledeværktøj.

Sådan skærmbilleder du med LightShot (og andre tredjepartsapps)
Lightshot er en letvægts-overraskelse -og brugervenlig screenshot-software. For at bruge tredjepartssoftware som LightShot er den første ting, du skal gøre, at downloade programmet. Besøg downloadsiden på det officielle websted, og download Windows-versionen ved hjælp af den relevante knap eller link. Når den er installeret, tilsidesætter den automatisk den almindelige PrtScn-tastkommando. Hver gang du trykker på den tast, åbner du nu LightShot-grænsefladen.

Har du brug for lynhurtig, pålidelig og fuldstændig sikker hosting til dit e-handelswebsted? Kinsta tilbyder alt dette og support i verdensklasse døgnet rundt fra WooCommerce-eksperter.

Du kan vælge et område på skærmen for at fange og tilføje simpel tekst, rektangler eller pile. Du kan redigere tykkelsen af linjerne og elementerne ved at bruge din musescroll. Hvis du ikke har en mus tilsluttet, kan du prøve at stryge to fingre på din touchpad. For at gemme filerne kan du enten trykke på gem-ikonet eller bruge Windows-standardgenvejen Ctrl + S. Det beholder filerne i mappen /Documents/Lightshot/ som standard. Men du kan ændre den mappe og nemt gemme filer andre steder. Den er ikke superkraftig, men den er hurtig og ubesværet at bruge.

Sådan tager du et skærmbillede på Microsoft Surface-enheder

 1. På en Microsoft Surface med Windows 10 installeret, kan du allerede bruge enhver af de måder, vi har nævnt indtil videre.
 2. Som om det ikke er nok, er der også en brugerdefineret måde at tage skærmbilleder på – for teknisk set er det også en tablet.
 3. For at tage et skærmbillede på din Surface-enhed skal du trykke på og holde Windows-knappen nede og samtidig trykke på knappen Lydstyrke ned. Når den tager et skærmbillede, bliver skærmen svagere.
 4. Du finder skærmoptagelsesfilerne i mappen /User/Pictures/Screenshots.
 5. Nogle Surface-ejere klager over, at dette option virker ikke på deres computer. Hvis det ikke virker, kan du enten fejlfinde indstillingerne eller bruge en af de otte andre måder, vi har dækket indtil nu.
 6. Hvis du nåede det her, har vi vist dig alle ni måder at tage skærmbilleder på din Windows-computer. Vi vil dække, hvordan du optager video fra din computerskærm i næste afsnit.

4 måder at optage video på i Windows
Ikke tilfreds med statiske billeder ? Vil du have lidt bevægelse?

Vi er ikke overraskede. Video er ofte en bedre måde at vise selvstudietrin, dele gameplay eller give feedback på noget. Her er fire forskellige værktøjer, du kan bruge til at optage video i Windows.

1. Xbox Game Bar
At optage skærmen er lige så nemt som at tage et skærmbillede. Du kan bruge genvejstasten Windows + Alt + R eller åbne spillinjen for at starte optagelsen. Når spillinjen er åben (Win + G), kan du trykke på optageknappen for at begynde at optage skærmen.

Nemt, ikke? Den gemmer alle videofiler i mappen /User/Videos/Captures/. Men før du uploader en trin-for-trin video tutorial til dit websted, skal du være advaret. Videofiler er enorme. Du er meget bedre stillet ved at bruge en af disse videohostingløsninger i stedet for.

2. PowerPoint
Du bliver måske overrasket over at se PowerPoint i denne artikel igen, men den har også en skærmoptagelsesfunktion. Det eneste er, at det har en minimal use case.
Skærmoptagelse i PowerPoint fungerer kun til din præsentation. Du kan optage dig selv, mens du gennemgår diasene, inklusive dine stemme- og webkameraoptagelser. Gå til menuen Slide Show, og klik på knappen Record Slide Show for at starte optagelsen. Det optager derefter din stemme og dit kamera, og du kan bruge tegneværktøjer til at hjælpe med dine forklaringer.

Bemærk: Hvis du ikke har en kraftfuld computer, kan du fancy animerede overgange i PowerPoint-præsentationer kan forårsage en masse forsinkelse og en hakkende endelige video. Hold animationer på et minimum for at undgå hakkende resultater.

3. Dedikeret skærmoptagelsessoftware
Du kan også bruge en dedikeret tredjepartssoftwareløsning til at optage din skærm. For begyndere vil vi anbefale et simpelt værktøj som Snagit eller Zappy. Du har det dog sikkert lige så godt med den allerede installerede Xbox Game Bar (hvis du er på Windows 10).

For avancerede brugere og erfarne videoredigerere vil du måske have mere funktionalitet og tilpasningsmuligheder . Camtasia er en kraftfuld skærmoptager og videoredigerer i én, hvilket gør det nemt at oprette detaljerede vejledningsvideoer fra bunden. Til $300 er det sandsynligvis uden for budgetområdet i tilfælde af ikke-professionel brug.

Hvis du vil have en lille smule mere funktionalitet end Zappy eller Game Bar uden at skulle betale, så har vi dig dækket. Den sidste mulighed på denne liste er 100% gratis. Derudover passer den fremragende til en række professionelle anvendelser.

4. Loom Chrome Extension
Loom er et forenklet, brugervenligt skærmoptagelsesværktøj, som du kan downloade som en Chrome-udvidelse. Den optager din skærm, stemme og ansigt i op til fem minutter (i den gratis version). Du kan åbne Loom up ved at klikke på ikonet i startmenuen eller bruge genvejen Alt + Shift + L. Det er det perfekte værktøj til at dele feedback eller kommunikere vanskelige ting med eksterne kolleger, klienter eller forretningspartnere.

Hvis du installerer desktopversionen, kan du endda bruge en konfetti-effekt med Ctrl + Alt + C for at lykønske nogen på et veludført arbejde. Det, der gør Loom unik, er, at det ikke kun er et skærmoptagelsesværktøj. Det er en gratis SaaS-løsning, der automatisk uploader dine skærmbilleder med links, der kan deles. Du kan nemt installere det ved at besøge Loom Chrome-udvidelsessiden.

Oversigt
Uanset om du arbejder med en gammel version af Windows 7 eller den nyeste version af Windows 10 på en splinterny Surface-laptop har du tonsvis af muligheder for at tage skærmbilleder.

Du kan bruge de indbyggede tastaturgenveje, Windows-værktøjer som Snip & Sketch eller en tredjepartsapp i Chrome. Selv PowerPoint har en indbygget funktion til at tage skærmbilleder og inkludere dem i din præsentation. Ligesom med Windows gælder det samme for at tage et skærmbillede på din Mac.

Statiske skærmbilleder er kun begyndelsen. Du kan endda optage videoer, der viser, hvad du laver, trin for trin og øjeblikkeligt dele det online, inklusive kommentarer.

Få alle dine applikationer, databaser og WordPress-websteder online og under ét tag. Vores funktionsfyldte, højtydende cloudplatform inkluderer:

 • Nem opsætning og administration i MyKinsta-dashboardet
 • ekspertsupport døgnet rundt, alle ugens dage
 • Denne bedste Google Cloud Platform-hardware og -netværk, drevet af Kubernetes for maksimal skalerbarhed
 • En Cloudflare-integration på virksomhedsniveau for hastighed og sikkerhed
 • Global målgrupperækkevidde med op til 35 datacentre og 275+ PoPs over hele verden

Test det selv med 20 USD i rabat på din første måneds applikationshosting eller databasehosting. Udforsk vores planer eller tal med sælgerne for at finde den, der passer bedst.