proguide.dk

Gmail login: 5 tips til at beskytte dig imod hackere

Login på din Gmail her: https://accounts.google.com/login?hl=da

En Gmail er ikke bare en e-mail – det er et multifunktionelt værktøj, som vi bruger i flere aspekter af vores hverdag. Vi har mange personlige og følsomme oplysninger liggende i vores Gmail, og det er vigtigt, at vi sikrer, at uvedkommende ikke har adgang.

Der findes mange grunde til at folk med onde hensigter forsøger at tiltuske sig adgang til dine personlige oplysninger, og i det følgende vil vi se nærmere på, hvad du selv kan gøre for at sikre dine systemer mod kompromittering.

1. Adgangskode

Først og fremmest er det vigtigt at danne en adgangskode, der ikke kan “knækkes”. En god adgangskode indeholder både tal, tegn og bogstaver, og bør sammensættes i en uvilkårlig rækkefølge, der ikke kan tydes, og som ikke giver mening for andre end dig selv.

Din adgangskode til din Gmail bør desuden ikke være en kode, du bruger til andet – der findes hackere alle vegne, og er din kode aflæst på for eksempel Instagram, så er det nærliggende for dem at forsøge sig med samme på dine øvrige medier.

En anden god idé er at benytte dig af Gmails 2-trins verificering. Denne funktion kan du opsætte via din Gmail konto, og den gør, at du skal godkende alle login forsøg – eksempelvis over din telefon. Her kan du altså sikre dig, at uvedkommende ikke får adgang, selvom de har opsnappet din kode – og du får besked, hvis nogen prøver, hvilket gør dig opmærksom på, at du må ændre dit login og tjekke for vira.

Sidst med ikke mindst bør du altid ændre dit password løbende – den kan være blevet aflæst og gemt til senere brug.

2. Log kun ind fra en computer, du kender – og styrk dens forsvar med et godt virusprogram

Når du logger ind på din Gmail, så er det relevant og vigtigt, at du kender den computer, du bruger. En offentlig computer er ikke et sikkert valg – her ved vi ikke, hvad der er installeret, eller hvem der har været før os. Din egen computer kan du sikre, og du kan holde øje med, hvis noget i systemet er udfordret eller forsøgt kompromitteret.

Et godt og stærk virusprogram bør altid være installeret på din computer. Der findes flere forskellige og med mere eller mindre avancerede funktioner. Det er godt at vide, hvad du har brug for, og hvor meget du ønsker at investere i din IT-sikkerhed. Et godt virusprogram kan afhjælpe mange af de trusler, der findes på nettet, og det er en rigtig god investering i beskyttelsen af dine personlige oplysninger.

3. Kendskab til Gmail – overvågning af aktivitet

Gmail-systemet gør selv rigtig meget for at sikre dine oplysninger, og det er vigtigt at kende til de funktioner, der kan være behjælpelige med at øge din IT-sikkerhed.

I din Gmail-bruger har du mulighed for at overvåge den aktivitet, der er på din konto. Det vil sige, at du kan se, hvilke IP-adresser, samt hvor disse befinder sig, der tilgår din konto. I din Gmail har du altså adgang til dine kontoaktivitetsdetaljer, og når du åbner disse, så har du et øjeblikkeligt overblik over alle logins.

Hvis du leder i disse aktivitetsdetaljer, og finder en IP-adresse, du ikke kender – eventuelt fra et andet land – så bør du straks logge ud af alle andre sessioner, hvorefter Gmail automatisk standser forbindelsen til de logins, der ikke er dig selv. Herefter kan du skifte din adgangskode, og holde uvedkommende ude på ny.

Gmail har mange gode funktioner, som er skabt for at styrke sikkerheden for brugeren, og det er vigtigt at kende til og forstå disse for at få mest muligt ud af Gmail.

4. Vær skeptisk når du åbner mails

“Fishing” og “spam” er ord, vi alle kender – men kan vi genkende det, når vi pludselig står med fænomenet i vores indbakke?

Fiduserne bliver mere og mere kreative, og hackerne bliver dygtigere og dygtigere. Det kan være vældig svært at se igennem, hvad der er reelt og hvad der er ondsindet, og du bør være meget påpasselig, når du åbner mails.

En god måde at sikre dit Gmail login er, at du aldrig åbner tilsendte links, før du har verificeret afsenderen. Disse forsøg på at kompromittere dine oplysninger kan have meget forskellige udtryk. Nogle er lette at gennemskue, hvor andre kan være forklædt som en offentlig myndighed, en kendt og troværdig pakkelevering, eller en helt tredje instans, du har tillid til.

Hvis du modtagen en mail, du bliver i tvivl om rigtigheden af, så er det en god idé at tjekke mailadressen den er sendt fra – er der noget her, der ser forkert ud? Det er desuden en god idé at gennemgå tekst og skrivemåde – stave- og grammatikfejl bør starte en skepsis.

Helt generelt så bør du være kritisk, når du bliver bedt om at følge et link i en tilsendt mail – uanset hvor rigtigt, det ser ud. Du kan altid kontakte den pågældende afsender og derigennem undersøge, om mailen er sendt af denne, eller om det er en forbrydelse under opsejling.

5. Kontrol og sikring af URL

Når du logger på din Gmail konto fra en computer, så bør du altid tjekke den URL-adresse, du har i din browser.

Der findes flere eksempler på, at hackere finder ud af at kopiere Gmail-adressen, og at vi som intetanende brugere uhensigtsmæssigt får logget ind via en side, der ikke har noget som helst med Gmail at gøre. Bag disse falske sider ligger en masse koder, der aflurer og gemmer dine login-oplysninger, og menneskene bag har nu adgang til dine oplysninger.

Dette er en fælde, du kan risikere at gå i, når du er uopmærksom, men den er heldigvis nem at navigere udenom, når blot du ved, at det er en reel risiko.

Når du åbner Gmail’s login side i en browser, så tjek altid URL-adressen, inden du indtaster dine login-oplysninger.

Login på din Gmail her: https://accounts.google.com/login?hl=da